ArtRage 5 Product PageArtRage Lite Product PageArtRage for iOS Product PageArtRage for Android Product PageArtRage  Android Oil Painter Free Product PageArtRage  Free Demos Page

Results 1 to 7 of 7

Thread: Outline Cursor Blinks When Moving

  1. #1
    Join Date
    May 2017
    Posts
    5

    Outline Cursor Blinks When Moving

    When I move the outline cursor it blinks, like it's flashing rapidly. This happens with a normal mouse, Wacom Grip Pen and Wacom Art Pen. It doesn't happen though when I've clicked or pressed down and paint is being applied. I can move it as fast as I like with no blink then. I've toggled all the settings in Preferences relating to Input Devices to no avail.

    Is there a way to fix this? It's really headache inducing. I'd like to use the outline cursor so I can preview pen rotation and the general size of the brush.

    Specs
    Win 10 Home (Creators Update)
    Intuos Pro L (Grip Pen, Art Pen)
    Wacom Drivers tested: 6.3.21-10 / 6.3.22-6
    i7 6700 CPU
    Intel HD Graphics 530 iGPU
    16GB RAM 2133MHz

  2. #2
    Join Date
    May 2017
    Posts
    5
    OK I figured it out. Seems to be the case whenever I post an issue I fix it almost right after.

    Turns out its due to the same issue Clip Studio Paint has with their zoom bug after the Windows Creators Update.

    What fixed their bug and this ArtRage bug, is setting Windows Text Scaling to any value above 100% (101% for example).

    Doh.

    Still, this means its an ArtRage bug?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    1,856
    Congrats on figuring that out! I've passed it along to the programmers to investigate.
    Ambient Design Tech Support & Community Manager

    This is not my signature.

    Go forth and read the tutorials. Also, check out the featured artists!

  4. #4
    Join Date
    May 2017
    Posts
    5
    Unfortunately it seems the problem has returned. The text scaling trick did fix an issue with Clip Studio Paint though, but that's an issue the developer is aware of already.

    It seems when I log out and log back in to Windows there is no issue with the cursor, but after some time (usually when I'm away from the keyboard for about 10 mins) the cursor starts to blink or flicker when I move it, but as I say in my OP, not when paint is being applied.

    The cursor issue also happens in Clip Studio Paint, but ONLY with the Wacom Art Pen, it doesn't happen with the mouse and the standard Wacom Grip Pen like it does in ArtRage.

    I re-installed Windows from scratch to try and troubleshoot this, the only apps installed are antivirus (ESET), ArtRage, Clip Studio Paint.

    I've tested with other drawing/painting software and they have no issues, such as MS Paint, DigiCel FlipBook, etc.

    In ArtRage, it only affects the outline cursor, in Clip Studio Paint it affects all cursor types. I noticed in Clip Studio Paint if I set the 'tablet mode' from WinTab to TabletPC, although the pen would lose pressure sensitivity, the cursor no longer flickers. This made me assume it was a Wacom Driver issue, but then it doesn't make sense to me why the mouse (Asus Rog Sica) would be affected in ArtRage.

    I'm not sure what else I can try.
    Last edited by KiteRyu; 07-07-2017 at 04:02 AM.

  5. #5
    Join Date
    May 2017
    Posts
    5
    So I'm still trying to solve this bug, or at least find out what is causing it.

    I installed as many programs as I could find, and so far only ArtRage and Clip Studio Paint are having issues. Whatever the issue is, it causes both programs to display that flickering/blinking cursor at the same time, but doesn't affect Corel Painter, etc.

    As far as I know, the bug is fixed by logging out of Windows and logging back in again. After awhile, 30 minutes to an-hour (it can be quite random), the bug reappears. I can't see anything in Event Viewer. I can only imagine it's to do with either the GPU driver (Intel HD 530 for Skylake 6700) or the Wacom Driver, but...

    1. The mouse is also affected in ArtRage
    2. It only affects the Wacom Art Pen, not the standard Grip Pen or mouse in Clip Studio Paint
    3. These are the only programs affected at all
    4. I've tried multiple GPU drivers and Wacom drivers with no such luck

    I'll be getting an NVIDIA GPU fairly soon, so maybe that will help, otherwise I'm stumped, I've had to go back to using Corel Painter over ArtRage because of this, since the effects of the cursor is paintful to look at.

    Oh one other thing I want to mention, I've tried using screen recording software to record the bug, but when playing it back it's as if there is no bug at all, the cursor is smooth, I'm only seeing the bug myself, which is very strange (60fps).

  6. #6
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Maceió, AL - Brazil
    Posts
    92
    Quote Originally Posted by KiteRyu View Post
    So I'm still trying to solve this bug, or at least find out what is causing it.

    I installed as many programs as I could find, and so far only ArtRage and Clip Studio Paint are having issues. Whatever the issue is, it causes both programs to display that flickering/blinking cursor at the same time, but doesn't affect Corel Painter, etc.

    As far as I know, the bug is fixed by logging out of Windows and logging back in again. After awhile, 30 minutes to an-hour (it can be quite random), the bug reappears. I can't see anything in Event Viewer. I can only imagine it's to do with either the GPU driver (Intel HD 530 for Skylake 6700) or the Wacom Driver, but...

    1. The mouse is also affected in ArtRage
    2. It only affects the Wacom Art Pen, not the standard Grip Pen or mouse in Clip Studio Paint
    3. These are the only programs affected at all
    4. I've tried multiple GPU drivers and Wacom drivers with no such luck

    I'll be getting an NVIDIA GPU fairly soon, so maybe that will help, otherwise I'm stumped, I've had to go back to using Corel Painter over ArtRage because of this, since the effects of the cursor is paintful to look at.

    Oh one other thing I want to mention, I've tried using screen recording software to record the bug, but when playing it back it's as if there is no bug at all, the cursor is smooth, I'm only seeing the bug myself, which is very strange (60fps).
    Hi!

    I am having the same problem. I got a new pc with Windows 10 Creators Update on it and it has this "drop in frame rate" while hovering the cursor. I did not have this when I was working with a much weaker machine on Windows 7, so this is probably related to driver or compatibility. Although it is a small problem and I can work normally with it, I would rather not have it.

    The 101% text scale fixed it, but I will start a painting now and will report back if it returns. If it does, I will try to run Artrage with my Nvidia graphics card.

    Thanks KiteRyu!

  7. #7
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Maceió, AL - Brazil
    Posts
    92
    Yeah, it didn't work. Neither setting the scale to 101% or using the graphics card. :/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •