PDA

View Full Version : Color sampler inaccurate



Ash and Rust
11-15-2021, 06:38 PM
Hello,

I'm having trouble with the color picker. As you can see in the video, it sometimes sets the wrong color when I select a pixel on the canvas, but it's fine if I pick it from a reference image. This happens with any tool and on the normal blending mode.


https://youtu.be/gXD-WTRTF0E

What's going on?

romaroken
11-16-2021, 01:07 AM
You need the help of a professional, I don't know much about it.

Spiraleyes
11-16-2021, 03:31 AM
I'm wondering if it has to do with canvas lighting. In order to simulate a canvas texture certain parts are darker or lighter than the actual pigment on it. Maybe turn off canvas lighting in the options and try it again.

Ash and Rust
11-16-2021, 03:29 PM
That would make sense, but the problems stays when I change the canvas texture. I can also see that its value is uniform when I hide the layers.
As for the canvas lighting option, it only seems to affect the 3D effect of brush strokes.

JMMK
12-12-2021, 02:27 AM
I have the same problem on my PC, maybe a program error?

markw
12-12-2021, 06:28 AM
Can’t say I’m seeing this behaviour in the current ARV 7.1.4 or AR6.
There was a bug sampling in the early ARV release, now fixed, that was dependent on the size of canvas, small ones being the problem and if the sampling was from specific areas of the canvas, towards the bottom or right hand side. But as I say, now fixed.

Can you give any more info, like exact steps to reproduce or an example file where the colour sampling is consistently incorrect?
Also AR version and OS.

With the “alt” key sampling method, it is dependent on what settings have been applied in the ‘Colour Sampler’ tool’s Settings panel.
Make sure ‘With Lighting’ is turned Off, so it only picks the true colour.

JMMK
12-13-2021, 10:19 PM
With the “alt” key sampling method, it is dependent on what settings have been applied in the ‘Colour Sampler’ tool’s Settings panel.
Make sure ‘With Lighting’ is turned Off, so it only picks the true colour.

Ihis method is giving the right colors
Thank you markw

JolantaAgata
03-30-2022, 09:27 AM
Operating system compatibility issues. Check on specs always and requirements